Silaj

Silaj yüksek nem içeren sulu kaba yemlerin kontrollü havasız(anaerobik) ortamda, yaralı bakteriler tarafında(laktik asit vb.) mayalanma sonucu elde edilen üründür. Halk dilinde buna turşu da denir.

Mısır bitkisinin değişik özelliklerde tohumlarından silajlık ya da tohumluk (veya ikisi bir arada)diye adlandırılan tiplerin yetiştirilip silolama işlemi ile elde edilir. Silaj yapımında kaliteye dikkat ederek satın almak ya da yetişmek önemli husustur Ruminant beslemede (sığır, manda, koyun, keçi vb.)önemli yeri vardır. Bu sebeple, silaja harcayacağınız 1 br’lik fayda size gerek süt gerekse et olarak geri döner. Ayrıca silaj kullanımı hem ucuzdur hem de hayvanlar severek tüketirler.

Mısır silajı 50 kg’lık çuvallardadır.
İstenilen duruma göre 500 kg ve 1 ton’luk olarak tahsis edilir.

Silolama Yöntemi

Ülkemizde hasat sonrası silolama işlemi yapılmasında genel tabirle toprak altı ve toprak üstü diye ikiye ayırabileceğimiz yöntemle yapılmaktadır.

DETAYLI BİLGİ

Silolama Hacminin Hesaplanması

Mısır silajı için sıkıştırmaya bağlı olarak ortalama 650-850 kg/m3 olarak hesap yapılabilir. Satın aldığınız ya da hasat ederek yaptığınız silajınızı yukarıda belirtilen hesaba göre stoklayabilirsiniz.

DETAYLI BİLGİ

Biçim Zamanı ve Boyutu

Biçim zamanının belirlenmesinde sömek ortadan ikiye kırılır.

DETAYLI BİLGİ

Sıkıştırma ve Kaplama İşlemi

Silajlar yaparken ne kadar kısa süre de yapar ve üzerini örterseniz o kadar silaj kaybınız azalır.

DETAYLI BİLGİ

Silajda Kalite Unsurları

Silajda kalite kriterlerinin en ilki kuru maddedir. Bunun %30-35 aralığında silaja sahip iseniz kabul edilebilir.

DETAYLI BİLGİ